Wist u dat alle behandelingen (uitgezonderd orthodontie) voor kinderen tot 18 jaar kosteloos zijn indien ouders verzekerd zijn in Nederland.
De leeftijd waarop kinderen hun eerste tandjes krijgen verschilt sterk per kind. Gemiddeld breekt de eerste melktand door tussen de 6 en 9 maanden. De laatste melkkies verschijnt in de regel tussen de 24 en 30 maanden.
De eerste wisselfase begint rond 6 jaar, de snijtanden onder en boven wisselen als eerst. Rond 12 jaar is de wisseling rond en is het blijvende gebit bijna compleet.
Voor de mondgezondheid en de algemene gezondheid van uw kind is het belangrijk dat ook het melkgebit goed onderhouden en verzorgt wordt. Niet iedereen heeft even veel kans op een gaatje. Zelfs een kwetsbaar gebit kan door een goede mondhygiene en een verstandig eetpatroon gaaf blijven!
Een slechte verzorging kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Dit kan pijn doen, waardoor uw kind slechter eet, zich niet lekker voelt of moeilijk kan slapen. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit nadelig beinvloeden.
Hoe het gebit van uw kind goed te poetsen:
De invloed van eten en drinken op het (melk)gebit
In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Die kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Met name kleverig snoepgoed kunnen gaatjes veroorzaken. Het is aan te raden om uw kind aan maximaal 7 eet- en drinkmomenten te laten wennen. 3 keer een maaltijd en 4 keer iets tussendoor. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Tanderosie is slijtage aan het tandglazuur door inwerking van zuren. Denkt u aan frisdranken, sportdrankjes, vruchten en vruchtensappen.
Bij melkkiezen en blijvende kiezen zitten veel groeven op het kauwvlak. Daar gaat makkelijk plaque in zitten. Wanneer plaque niet regelmatig weg gepoetst wordt kunnen er gaatjes ontstaan. Om het kauwvlak van m.n. de blijvende kiezen te beschermen kan de tandarts een laagje kunsthars aanbrengen (sealen). Dit is een wit laagje wat over de kauwvlakken van de kiezen wordt aangebracht om te voorkomen dat er gaatjes kunnen ontstaan. Deze kiezen moeten uiteraard nog wel goed gepoetst worden!
Door een ongeval kan een tand uitvallen of beschadigen. Neem in zulke situaties direct contact op met de tandarts. Probeer alle losse stukjes tand of de gehele tand mee te nemen naar de tandarts. Een uitgevallen tand moet vochtig bewaard worden, het liefst in melk. Hij kan ook eventueel los in de mond van de ouder/verzorger bewaard worden, bij voorkeur tussen de kiezen en de wang.